Σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

 

Σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία και στη εξυπηρέτηση των πολιτών αντιμετωπίζει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης προσωπικού στις 32 υπηρεσίες της. Πολλές από τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Νομαρχίας κάλυπταν μέχρι σήμερα εργαζόμενοι με συμβάσεις μίσθωσης έργου, αλλά και μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων stage.

Με τη λήξη της εργασίας των παραπάνω, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν υπηρεσίες της Νομαρχίας, όπως η Διεύθυνση  Κοινωνικής Πρόνοιας, η Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, υπηρεσίες που δεν μπορούν λόγω έλλειψης προσωπικού να πραγματοποιήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους, να δώσουν τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις, να απορροφήσουν κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να εξυπηρετήσουν άτομα με ειδικές ανάγκες.  

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει σήμερα 2.500 οργανικές θέσεις, από τις οποίες ωστόσο μόλις οι 850 καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία επτά χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 650 μόνιμοι υπάλληλοι και προσελήφθησαν στη θέση τους μόλις 120. Καθώς κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 100 περίπου μόνιμοι εργαζόμενοι της Νομαρχίας είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς τα μεγάλα κενά στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό στις υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης;

- Καθώς οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στην ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης έργου ή των προγραμμάτων stage που ήδη εργάζονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης;

Απαντήσεις Υπουργείων